Picturesque and magnificent scenery....
Door: Ben
Blijf op de hoogte en volg Ben
09 Oktober 2009 | Zuid-Korea, Gyeongju
Er is hier een tv zender waar non stop Engelse les in verschillende varianten op te volgen is, maar je merkt er niet zo heel veel van. Inmiddels ben ik aangekomen in Gyeongju, beschreven als het Kyoto van Zuid Korea, alleen dan zonder alle hoogbouw die er in Japan wel ligt rondom de oude gedeeltes van de stad.
Maar eerste terug naar eergisteren. De middag in Andong was praktisch en leuk. De fransman die ik bij de bus had ontmoet, had 8 jaar geleden een maand bij een Koreaans gezin gewoond en sprak dus wat Koreaans. Zo iemand is heel handig om tegen te komen, want hij heeft het een ander verteld over het eten enzo en we zijn samen Bulgogi gaan eten (rundvlees zelf bakken in een pan op je tafel) en we hebben soju gedronken (een soort Koreaanse wodka). Rond drie uur heb ik toen de bus gepakt.
Het draait eigenlijk allemaal om verwachtingen. En de verwachtingen waren erg gespannen rondom het meertje van Jusanji, wat ik kende vanuit de film "Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring". Een super mooi in beeld gebrachte film en dan is de realiteit uiteindelijk vrij hard, en tegelijkertijd tekenend voor de kwaliteiten van de reiseur en de cameraman. Jusanji is een klein, artificieel meer (al wel vrij oud) waaromheen een dikke twintig wilgenbomen staan. Nu stond er op dit moment vrij weinig water in het meer, dus het mystieke van hangende wilgen in het water was er niet bij. Al met al was het allemaal best aardig, maar voor het volledige beeld, plaats ik er ook een fotootje bij met een foto van het meer zoals ik het in m'n hoofd had. Het meertje lag een kleine busreis van de ingang van het Nationaal park vandaan. Vlakbij dat park had ik de dag tevoren een minbak gevonden op een wel heel handige manier. Ik stapte uit de bus en een oude vrouw zei "Minbak?" en ik zei "Ne", wat hier ja betekend, dus dat ging lekker snel. Een mooie, goedkope kamer, met vloerverwarming (ondol, is typisch Koreaans en kennen ze hier al in ieder geval sinds de tijd dat ons aller Hendrik Hamel met zijn schip de Sperwer schipbreuk leed bij Korea in de 17de eeuw (ik ben nu zijn reisverslag aan het lezen, en het wordt daar ook al genoemd)) en eigen douce en toilet.
Ik ben 2 avonden achter elkaar in hetzelfde kleine restaurantje in het dorp gaan eten, want meer is er niet (behalve een hele rij restaurants bij de ingang van het park, maar die zijn 's avonds gesloten). De eerste avond was er een jongen die een heel klein beetje Engels sprak en gisteren een dame naast me (die zelfs m'n kip in stukken knipte). Het is erg onhandig hier qua eten, aangezien de kaart die je krijgt (of wat er aan de muur hangt)alleen uit Koreaanse tekens bestaat. Maar goed, het is altijd wel erg lekker, maar wat ik pecies eet blijft een beetje de vraag. Koreaans eten is niet te vergelijken met een keuken die ik ken. Het is sidedish paradise. Je krijgt bijvoorbeeld rijst met groente en soms wel een stuk of 10 kleine schaaltjes met van alles. Het ene komt bekend voor, het andere niet. Wel zit er altijd kimchi bij. Dat is nationale volksgerecht en wordt overal bij gegeten: Chinese kool in het zuur en in de pepersaus. Voor de rest heb ik al eens gekookte pinda's gehad, vaak kleine knabbelvisjes, groene blaadjes, een soort uien in sojasaus, etc, etc. Altijd een verrassing.
Na de korte trip naar het meertje, ben ik het park in gegaan. Was erg schitterend met rotsen, bergen en watervallen en picknickende en tegelijkertijd zingende Koreanen. Na de watervallen wilde ik via de bergen/ heuvels terug, maar dat viel enigszins tegen qua klauteren en een aantal mensen die al aan het afdalen waren, maakten (tenminste, zo interpreteerde ik het) duidelijk, dat het te laat was om de pieken van de bergen te bereiken. Toen ben ik maar dezelde weg terug gelopen, met wel nog een mooie sidetrip naar een tussen de rotsen verscholen boedhistisch kloostertje, waar ik nog een cd met monnikgebrabbel heb gekregen van een vrouwelijke monnik. Toen heb ik maar 1000 won in de pot gestopt aldaar. Ik noem niet snel iets mystiek (nou ja, ik noem eigenlijk heel snel iets mystiek) maar de weg naar het tempeltje was dat wel, vooral omdat dat monnikengebrabbel uit luidsprekers schalde op weg naar de tempel.
Terug naar verwachtingen en naar vandaag. Een belangrijke trekpleister van Gyeongju zijn oude koninsgraven van toen deze stad nog de hoofdstad van Korea was (een hele tijd geleden). Graven in Korea bestaan uit een grote grasbobbel, je ziet ze ook overal tegen bergen liggen (typisch koreaans landschap: heuvels met dennenbomen, grasbobbels, peper- & rijst-, & appelvelden, een soort totempalen met de meest vreemde gezichten en dan grijze stadjes en dorpjes) en ik dacht, hoeveel indruk kunnen dit soort bulten nou maken. Nou, ik noem niet snel iets mystiek, maar om door de parken te lopen tussen al die oude graven, en de bulten zijn behoorlijk hoog hier (koningsbulten zijn veel hoger dan burger bulten), had echt wat mystieks en gaf veel rust. Het was dan ook een mooie vrijdag namiddag, met perfect weer (de hele tijd eigenlijk al: overdag schat ik zo'n 22 graden en 's avonds jassenweer) en niet zo heel veel mensen in het park. Was allemaal erg mooi en gaf een heel bijzonder gevoel.
Hier in Gyeongju was het guesthouse naar keuze volgeboekt. Dit was ook wel te verwachten (.. verwachtingen), want reeds aangeraden door 2 verschillende mensen die ik eerder tegengekomen ben. Vanaf zondag kan ik er wel terecht, heb namelijk besloten hier 4 nachten te blijven, om effe rust te krijgen, en er is vanalles te doen in deze stad en omgeving. De tourist office raadde me aan een motel bij het station te zoeken. Daar stikt het er namelijk van. Ik ben uiteindelijk niet in "Romance Motel" gaan zitten, maar eentje met een onbestemd Koreaans teken. Ben benieuwd wat het teken betekend want bij het welkomstpakketje met tandenborstel, scheermesje etcetera zaten ook 3 condooms. Verder een prima ruime kamer die van alle gemakken voorzien is, zoals mensen dat wel eens zeggen. Ik had al een beetje het idee dat het "zo'n" motel was bij de entree, want je kon heel discreet inchecken via een kleine opening in niet transparant glas. De vrouw die er werkte was wel super vriendelijk en ze heeft me ook nog naar een wasserette even verderop gebracht, waar ass we speak, m'n kleren worden gewassen en gedroogd .
Ook al ben ik maar 2 nachten in de countryside geweest, ben ik erg blij dat ik weer in een stad ben. De natuur is hier super, maar 's avonds is het in zo'n klein dorp gewoon wat saai. Maar goed, ik ben wel lekker opgeschoten in het verslag van Hendrik Hamel.
Nog een dingetje voor ik m'n foto's ga uploaden en een restaurant ga zoeken. Korea heeft fascinerende frisdranken, en ik heb nog niet 1/100ste geprobeerd. Een echte afrader is in ieder geval pine-bud drink. Frisdrank met dennenaald smaak en dat smaakt, inderdaad, alsof je een bus toiletverfrisser in je keel giet. Oh ja, en gisteren ook het eerst iets uitgespuugd (wel op m'n kamer). Iets dat eruit zag als een kaasworst. Ik had het eerder een jongen zien kopen en toen dacht ik, is de niks. Nee dus. Ik weet niet eens of het op kaas had moeten lijken, of alleen maar die kleur had, maar het leek alsof ik in een soort kunststof substantie beet, die niet binnen te houden was: in het toilet ermee dus....
Als je tot hier gekomen bent, heb je 10 punten.
Groet!
09 Oktober 2009 - 11:01
Monique:
Wat een heerlijke break op het werk... Een mailtje dat je weer wat geblogt hebt.
Maar: ass we speak?!?!? Je zit helemaal in de sfeer van het motel zo te horen..
Hoe vond je de bulgogi? Ik ben jaloers!
Vincent is al druk met Koreaans leren, zelfs ik spreek al een woordje Koreaans. Zo te lezen hebben we dat ook wel nodig...
Ben benieuwd naar je volgende verslagen!
09 Oktober 2009 - 11:04
Freek:
10punten!! -
09 Oktober 2009 - 13:26
Ja, Nou.:
Chinese kool in het zuur.
Nu weet ik echt alles. -
10 Oktober 2009 - 17:45
Pap.mam:
Hoi Ben,
Het zijn hele mooie foto´s,vooral die van het park en het meer,puur genieten.
Zelf pas je er helemaal in.Het eten vindt ik er iets minder smakelijk uit zien,kan aan mij liggen.Mooie verhalen,waar haal je al die kennis vandaan?.
Misschien handig om in de toekomst een curcus koreaans te volgen?.Neem je rust de komende dagen,zodat je ons daarna nog van je reisverslagen kunt laten genieten.Veel plezier en tot horens/schrijfs.
Groetjes,mam. -
10 Oktober 2009 - 21:13
Eefke:
Hey Ben, het is weeeer leuk om te lezen en je foto's te zien! Ben benieuwd of het verblijf in laatst genoemde hotel nog leuke avonturen oplevert......... Enjoy!!!