Stad onder constructie - Reisverslag uit Shanghai, China van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu Stad onder constructie - Reisverslag uit Shanghai, China van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu

Stad onder constructie

Door: Ben

Blijf op de hoogte en volg Ben

26 Oktober 2009 | China, Shanghai

Shanghai blijkt een goeie afsluiter van de vakantie te zijn, want ik wil hier graag weg. Op zich een erg interessante ervaring, maar de stad is gewoon niet zo heel erg leuk. Het feit dat er overal aan een stuk door gebouwd wordt, de smog, het constante getoeter van auto's, weinig sympathieke mensen en het feit dat de skyline onder constructie is maken het een wat mindere ervaring.

Natuurlijk is het hier toch best wel leuk geweest. Het hostel was perfect, met supervriendelijk personeel. Wel een echt backpackers hostel, maar daardoor genoeg aanspraak en vertier op het dakterras. In shanghai wordt je in de toeristische gebieden constant belaagd door mensen die je alles willen verkopen: t-shirts, horloges, I-pods, broeken, vrouwen. In de wat rustigere gebieden (waar ook veel toeristen en expats rondhangen) is het best aangenaam. Eergisteren rondom Art-street in The French Concession ongelooflijk geslaagd op souvenir gebied. Ik wil namelijk best vanalles kopen, het moet me alleen niet door de strot geduwd worden.

Vandaag naar een gesloten museum geweest en vandaar de lange weg naar het hostel teruggenomen, ook omdat taxi's (erg goedkoop) me niet wilden brengen, waarschijnlijk vanwege het verkeersinfarct om m'n hostel heen.

De avonden en ochtende zijn hier erg prettig. Dan is er nog wat frisse lucht en ruimte en is het mooi om de Chinezen overal hun "ding" te zien doen. Af en toe kom je ook wat Engelsprekende Chinezen tegen en dan zijn ze best geinteresserd en spraakzaam. Dat maakt het dan weer wel leuk. Het is echt een totaal ander land dan bijvoorbeeld Korea, Japan en Belgie. Ik denk dat ik gewoon een beetje verwend ben dat alles altijd maar even makkelijk gaat en vanzelfsprekend leuk is.

Gisteren met de trein de stad uitgegaan naar Suzhou (heb mn boekje niet bij me, maar zo heete het volgens mij). Ik wilde eigenlijk zaterdag al gaan, maar toen moest ik twee uur op de trein wachten en daarom heb ik toen een kaartje voor zondag gekocht. Bij het nemen van de trein kom je er pas echt achter wat een overbevolkt gebied dit is. De treinen, zijn ontzettend lang (en je koopt een kaartje voor een vaste stoel), maar de stations zijn niet op het grote aantal mensen berekend. Je moet dus eerst buiten het station wachten en op gezette tijden mogen de mensen naar binnen voor de treinen die binnenkort vertrekken. Wat een gigantisch volk tref je dan vervolgens alsnog in die wachtruimten aan. Echt niet normaal. ZOwel bij de treinstations en sommige metrostations moeten ook alle tassen gescand worden, dus dat levert nog meer drukte op.

Als ik wat slimmer was geweest, had ik ook meteen een retourticket gekocht, want waar ik al voor vreesde, kwam uit, de eerste trein die ik op zondag weer terug naar Shanghai kon nemen ging pas om 21.47 's avonds. Op zich heb ik me die avond nog wel in Suzhou vermaakt, maar het is wel een lange tijd om te doden als de tuinen (waar de stad om bekend staat, zelfs koningin Beatrix gezien op een foto bij een bezoek aan een van de tuinen) gesloten zijn. In Suzhou twee mooie tuinen en een werkelijke gewldig ontworpen muzeum gezien (van IM Pei, waar ik in Japan ook het Miho museum van bezocht heb).

In Shanghai heb ik de laatste dagen vooral veel door de stad gelopen en uitgeput geraakt van alle hectiek en de hoge gebouwen.

Het is een mooie, indrukwekkende reis geweest, maar het is ook mooi dat ik morgen (als we door de ochtendspits heenkomen...?) weer terug naar Nederland kom. In ieder geval met een mooie nieuwe Samsonite koffer vol met spullen ;).

Oh ja, vandaag kwam ik op een heel druk kruispunt nog een Nijmeegse Linguist van het Max Planck instituut tegen die in Shanghai was voor onderzoek en wat opnames ging maken om een indruk van de stad vast te leggen. Dat soort kleine dingen zijn ook altijd erg leuk. Net zoals een groep Duits/Nederlandse Groningse studenten die hier een tijdje hebben rondgehangen in verband met een studietrip.

Goed, ik kom wel terug als de stad af is.

Groet!

Ben