Uittocht uit de Heart of Darkness
Door: Ben
Blijf op de hoogte en volg Ben
09 Maart 2011 | Vietnam, Hanoi
but it wasn't.
It was different in many ways, as so were those that did the fighting.
In World War II the average age of the combat soldier was 26...
In Vietnam he was 19.
In inininininin Vietnam he was 19.
Daar zijn we dan dus nu. Net over de grens in het op eerste gezicht uiterst aimabele stadje Chao Doc. Verder valt er van mijn kant eigenlijk over Vietnam nog weinig te zeggen, dus ik ga vooral kijken of en wat ik nog over Phnom Penh wil vertellen.
Aangezien het carnaval was had ik totaal geen excuus of verantwoording nodig voor een gelijksoortige alcoholconsumptie. Het startpunt lag alleen wel wat later op de dag als de zon over haar grootste hitte heen was.
Zoals al een beetje verteld in het vorige bericht is het nachtleven van Phnom Penh als in een film. Bevolkt door westerse "drop outs" en Cambodiaanse dames (en vast ook heren) van de nacht.
De meest bijzondere aanvulling op de plekken van vrijdag en zaterdagnacht was met name "The Rock" een zeer upscale Khmer discotheek waar alle vormen van plezier door elkaar heen lopen. De plaats bestaat uit een grote open space waar het zo donker is dat je ogen er aan moeten wennen en de menukaart met een zaklamp getoond moet worden.
Op het podium worden verschillende vormen van Cambodjaanse muziek gespeeld. Het publiek leeft zich uit met traditionel Khmer dans (ritmisch rustig rondjes lopen, terwijl de handen boven elkaar golfbewegingen maken), maar ook met tango en wat vrijere vormen van beweging.
We zitten er met 4 mannen dus binnen geen tijd komt een dame van "The Rock" naar ons toe met de vraag: "You like beautiful lady to sit with you?" Snel daarna worden er vier dames geintroduceerd en kan iedereen er een uit kiezen "to sit with you". Vervolgens worden de drankjes gebracht (bier) en worden de flesjes verdeeld over 8 (ipv 4) galzen gevuld met ijs, waardoor de drankjes sneller opgaan. De dames nemen ook het initiatief tot het uitbrengen van een toast, waardoor op een slimme manier het besteltempo wordt opgevoerd. Hapjes verpakt in plastic worden op tafel gezet en op het moment dat deze opengaan (prijs ervan is niet bekend) komt het op de rekening.
Al met al koste een klein uurtje "Rock" met 2 drankjes pp 50 dollar. Ongegekend veel voor Cambodiaanse begrippen. Dit is duidelijk een plek voor rijke Cambodjanen, want de gehele enourage is niet heel vanzelfsprekend voor westeners. Een mooie ervaring voor een keer. Vooral het moment dat de "nice ladies to sit with us" van kleding gingen veranderen. Ze werden gepresenteerd in een soort sjieke avondjurken, maar dat werd (wellicht omdat wij ook redelijk casual waren) voor wat gemakkelijkers veranderd.
De Martini pub daarna (was toch min of meer in de buurt) was vervolgens weer wat meer down to earth. De dwerg zat nog steeds op dezelfde plek bij de ingang en het schouwspel van verdwaalde en juist de plek gevonden hebbende westerlingen overtrof bijna de eerste avond. Hoogtepunt was nu een soort Jan Siebelink die met een net wat vollere bos grijs haar voor de spiegel van de kleine dansvloer aan het dansen was.
Tussen de nachten door heb ik dan de bezienswaardigheden van Phnom Penh aangedaan, zoals daar zijn het Royal Palace en de Russische Markt (waar geen Kalashnikovs meer te koop zijn).
De stad is vrij ranzig en hectisch, maar de charme van de mensen maakt het helemaal goed. De wetteloosheid en Lassez faire attitude is op alle fronten voelbaar. Het is ieder voor zich op een manier die voor hem of haar het best past of waar men door omstandigheden is ingerold. Ik heb het gevoel dat ik zeker nog terug moet!
In Vietnam is het eerste wat opvalt dat ik geen toestemming heb om Facebook op te gaan. De receptioniste gaf me een omzeilmogelijkheid, maar mijn mini HP gaf aan dat programma Mallware bevat dus dat heb ik maar niet geinstalleerd.
Morgen, als het goed is, een dagje rust en dan verder de Mekong Delta in.
Hoe is het bij jullie?
Groet!
09 Maart 2011 - 17:22
Linda:
ha,
heb je ook filmpjes dit jaar?? -
09 Maart 2011 - 21:22
Moeder:
heb het idee wanneer ik de foto,s zie dat je weer een beetje in de beschaafde wereld bent gekomen?
Wordt vervolgd.
Groetjes. -
09 Maart 2011 - 22:10
Dalmaat:
Dramatisch begin, luchtig vervolg, kan ik tenminste rustig schlafen gehen..
19 jaar is ongelooflijk jong...en dan te bedenken dat het een gemiddelde is...
Ti's wel een bewogen tocht die je maakt doorspekt met onvoorstelbare gruwel en ellende...
Maar wel blijven lachen naar de vrouwtjes hoor, ook al wordt de vis duur betaald.
Ik zie foto van russische markt en denk hoezo?
10 Maart 2011 - 08:31
Ik Had Eigenlijk:
eerder verwacht dat Facebook, zijnde als een soort Blauwe Khmer, vooral ik Cambodja verboden zou zijn. Dit gezien hun verleden met de rode variant van Khmer.
Na gut, verboten ist verboten.
10 Maart 2011 - 13:40
Lieke Maas:
Ha Ben had van jullie mam gehoord dat we je zo konden volgen, erg leuk om je verhalen te lezen. Vooral die foto van je eten,zou niks voor mij zijn. nu weten we hoe het werkt en we blijven op de hoogte. Heel veel plezier nog. Groeten Lieke -
10 Maart 2011 - 22:10
Marcella:
Leuk dat je met Jasper heb afgesproken! Heb erg hard zitten lachen om je verhalen. Wat een gruwelijk idee om spin te eten. Gelukkig smaakte het 'maar' naar aangebrande friet! Heb je al zin in de bokworsten party?! -
11 Maart 2011 - 14:48
Freek:
Fijn, de hele dag Paul Hardcastle in mn hoofd. Ah, en nu Goodnight Saigon van Joel. Benieuwd wat volgt.. Ah! de "me love you long time" scene uit full metal jacket! Boem. Damn. Kijk nou wat je aanricht, Ben. Denk je daar wel eens over na in't paradijs?