Grilled Spirits - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu Grilled Spirits - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu

Grilled Spirits

Door: Ben

Blijf op de hoogte en volg Ben

14 Februari 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab

Ik heb inmiddels precies de juiste mentaliteit gevonden om me over te geven aan de international potpourri die centrum Siem Reap heet. Gelukkig heeft het geheel nog enigszins een Aziatisch tintje door de eveneens grote hoeveelheden Koreaanse, Japanse en Chinese touristen.

Het is heel leuk voor de Chinezen dat ze nu ook massaal op vakantie kunnen, maar het geeft natuurlijk wel veel overlast. De rochels waar je van over je nek gaat, de drukte van een groep voor een stukje tempelstukwerk naar de mensen toe, de schouderklopjes als je aan de kant moet voor een foto die van hun kind gemaakt moet worden, etc..

Maar, het is ze natuurlijk, net zo goed, van harte gegund.

Afgelopen vrijdag begon het hier erg goed. De eerste indrukken van Siem Reap waren eigenlijk verschrikkelijk om de 2 seconden spreekt iemand je aan.

"Hello, TukTuk?"
"Hello, Moto?"
"Hello, Massage?"
"Hello, Fish Massage?"

Vooral de overdaad aan Dr. Fish opties verbaasde me toch wel een beetje. Van redelijk goed uitziende aquaria waar fris vinnige visjes wachten op verse toeristen voeten tot opgeblazen zwembaden waar vissen in rond zwemmen die niet precies lijken te begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Ik ben er nog niet achter gekomen of er fish massages met happy ending zijn. Wellicht vanaf een uur of 1 's nachts...

In Siem Reap heb je een straat die heel duidelijk "Pub street" genoemd is. Bier van de tap gaat hier voor 50 dollarcent van de hand. De eerste avond had ik min of meer afgesproken met het Engelse stel (Kirsty en Mark) van de gedeelde taxi. Hij had hier een jaar geleden 3 maanden iets vrijwilligs gedaan en nu moesten er vrienden opgezocht worden. Met een avondtemperatuur van nog steeds tegen de 30 graden gaat dit soort bier er natuurlijk heel goed in. Zo goed dat ik zaterdag weinig meer kon doen dan kalmeren.

Helaas, of maar goed ook, ben ik ze niet meer tegen gekomen en zijn de zaterdagavond en de zondag avond redelijk rustig verlopen. Dit ook in verband met zeer vroeg geplande tempeltripjes.

Het gigantische tempel complex van Angkor Wat is de reden dat dit de toeristische hot spot van Cambodia is. Een complex dat inderdaad schitterend is, maar wat door het extreem massale van de "toptempels" waarschijnlijk wel iets van z'n charme aan het inboeten is. Questie van doorheen kijken en dan blijft het geweldig.

De Khmer die op en rond de tempel complexen rondhangen zijn uiterst doortastend en persistent.

"You want cold drink?"
"You want coffee?"
"You want to eat something from my restaurant?"
"You want to buy book?"
"You want to buy T-shirt?"
"You very handsome man, you buy from me."
"Buy this you get many girfriends"
"You want to buy fridge-magnet?"

En die laatste vraag is natuurlijk precies de goeie vraag! Uiteindelijk breek je toch. En met eten en drinken maakt dat niet zoveel uit. Maar ik heb inmiddels ook al een boek dat ik waarschijnlijk nooit ga lezen (It's a copy, no? - "Yes, but it's a very good copy, it made me cry") een sjaal en een armbandje en ik moet er nog een dag naar toe! Ik heb een drie dagen kaart gekocht om zoveel mogelijk te kunnen bekijken. 2 dagen ben ik per tuk tuk rondgereden van tempel naar tempel en morgen heb ik een rustdag ingelast. Daarna ga ik er nog een keer naar toe, zeer waarschijnlijk per fiets.

Naast pub street zit er vlak bij m'n hotel midden in de noon-night-market The Island Bar en dat is ook meteen een persoonlijke favoriet geworden. Goeie shuffle muziek en een perfect combinatie van tap bier en cocktails.

Ik heb het idee dat het in het Salou van Zuid Oost Azi"e niet zo heel veel uitmaakt of het maandag of vrijdag is...

Oh ja! Grilled Spirits. Dat was een zeer aantrekkelijk lijkend gerecht op vrijdag avond in de Ankor Famous (na al een redelijk aantal verfrissende biertjes). De vriendelijk serveerster wees op haar buik toen ik vroeg wat grilled spirits dan precies waren. Het werd alleen maar spannender en exotischer. Uiteindelijk bleek het m'n eerste bord spareribs te worden die ik ooit besteld heb (en niet eens onbeperkt). Azie blijft verbazen ;)

• 14 Februari 2011 - 14:59

Linda:

een fridge magnet is altijd welkom natuurlijk :)

• 14 Februari 2011 - 17:12

Oma:

Nou Ben ik heb je op de trap zien staan.
    Groetjes Oma

• 15 Februari 2011 - 07:10

Marcella:

Vette shizzle Ben!

• 15 Februari 2011 - 17:16

Saskia A:

Nieuwtje voor je: De Amerikaanse zanger Neil Diamond komt op donderdag 9 juni voor een concert naar de Rotterdamse Ahoy. :)

Je verhalen en foto's zijn weer prachtig!