Alle Menschen werden brüder - Reisverslag uit Suchitoto, El Salvador van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu Alle Menschen werden brüder - Reisverslag uit Suchitoto, El Salvador van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu

Alle Menschen werden brüder

Door: Ben

Blijf op de hoogte en volg Ben

28 Juli 2006 | El Salvador, Suchitoto

Na een kleine twee dagen in San Salvador te zijn geweest zit ik nu in het kleine koloniale stadje Suchitoto, de één na laatste halte in El Salvador.

De stad waar ik in den beginne het meeste schrik voor had heb ik zonder kleerscheuren kunnen verlaten. Er zijn twee verhalen over San Salvador te vertellen: hetgeen ik in de stad gedaan heb en het rariteitenkabinet dat het hostel bevolkte.

Ik begin met de stad. Al 2 weken was ik me aan het verheugen op een gigantisch winkelcentrum dat heel dicht bij het hostel in de buurt lag: Het MetroCentro. Dit stelde niet teleur. Een gigantische hoeveelheid fastfoodtenten, veul, heel veul winkels en bijna altijd de Pet Shop Boys of Modern Talking op de achtergrond. In het MetroCentro een nieuwe reiswekker gekocht en nieuwe wandelschoenen om een nieuwe balans mee te vinden op de volgende wandeling.

De tweede dag heb ik de dingen in SanSalvador bezichtigd die ik wilde bezichtigen: een antropologisch museum, een moderne kunst museum, de kathedraal en de meest freaky kerk allertijden: de iglesia de rosario. Dit alles grotendeels met taxi´s en een bus, want ik had geen idee wat ik van de stad moest verwachten.Het schijnt niet de veiligste stad ter wereld te zijn. In de bus van het museum naar de stad, maar meteen een praatje aangeknoopt met iemand die er normaal uitzag en hij heeft me na het uitstappen vijf blokken begeleidt naar de kathedraal. Hij vertelde me ook dat het overdag veilig in het centrum was, omdat er policia vigilante is.
Er was chaos in het centrum, er was verkeer, er waren veel zwervers, het was markt, het was viezig, maar het viel me eigenlijk reuze mee. De kathedraal had een mooi zwevend Christusbeeld en de Iglesia de Rosario is één van de apartste kerken die ik ooit gezien heb.Van buiten lijkt het een onbewoonbare loods en van binnen is het eigenlijk één groot abstract kunstwerk, met modern non figuratief glas in lood en ijzeren heiligen beelden.

Terug naar het hostel, waar de eerste persoon die ik de hand schudden, met de eer gaat strijken als meest bijzondere persoon tot nu toe: Yves, een Hells Angel (volledig lid) uit Kortrijk, die 10 jaar geleden 9 maanden in de jungle van Venezuela heeft gewoond bij een Indianen stam,nu in Iquitos in Peru woont en af en toe naar Dubai moet, omdat hij daar in een tapijtenfabriek orde op zaken moet stellen. Op deze trips zegt hij zich in een pak te hijsen en zijn neusring (souvenir uit Venezuela, was eerst een lange staaf)naar binnen te duwen. Zijn verhalen zijn aan een stuk door redelijk verwarrend en onduidelijk, aangezien ik hem in twee dagen ook niet heb zien eten,maar enkel bier heb zien drinken (vandaag,toen ik om 10.30 op het punt stond weg te gaan vroeg hij of ik ook een pilsje wilde, hij begon aan z´n eerste.) Hoe vaag en crimineel hij ook was, toch een sympathiek, maar onnavolgbaar persoon. En het mooie is, dat ik altijd in zijn huis in Kortrijk op bezoek mag komen en dat ik ook in Amsterdam met hem mee naar de Hells Angels mag als hij een keer langs komt. Iedereen die mee wil, mag zich bij me opgeven.

Verder zat er de eerste avond een Amerikaanse vrouw met Ramses Shaffy hoofd, woonachtig in de noordelijke mijnenvelden van Nicaragua en nu in El Salvador voor visum verlenging (wat tegenwoordig niet meer mogelijk is aangezien Nicaragua, Honduras, El Salvador en Guatemala sinds kort één 3 maanden stempel delen) het ene half liter blik bier weg te tikken na het andere, ondertussen verhalen vertellend over hoe ze vroeger in de gevangenis van La Paz, Bolivia coke ging kopen, omdat ze ´sort of a habit´ had ontwikkeld.

Dan hebben we nog Troy uit Australië die zich op reisgebied tot noch toe vooral geconcentreerd had op landen als Jemen, Syrië, Soedan en Ethiopië en meestal in een bepaalde roes van alles wat er lokaal zoal te verkrijgen was.

De eerste avond was er gelukkig ook nog één normaal Iers-Nieuw Zeelands meisje die een vriend in Nederland heeft en dus ook een aardig woordje Nederlands kon.

Dus..... na twee avonden bier tanken met Yves en Troy, ben ik zojuist hier aangekomen. Ik zat in de bus met twee Tilburgers, Jacco en Bas, met wie ik nu in hetzelfde hostel zit. Dat wordt vast wat beschaafder gezellig, maar wie weet hoe zij zich ontpoppen ;)

Een knuffel,

Ben

• 28 Juli 2006 - 05:48

Linda B:

met die tilburgers wordt t vast gezellig...

• 28 Juli 2006 - 06:11

Mootje:

Ik wil best wel mee hoor. Wie weet kunnen we een leuke positioneringsstudie verkopen.

Oh.. Die kerk. Echt enorm geweldig. Dat geeft weer eens een andere blik op een kerk. Zeker als ik aan alle eerdere foto's denk...

• 28 Juli 2006 - 06:19

Paul:

Jemen, Syrië, Soedan en Ethiopië. Iets voor een volgende rondreis Ben?

• 28 Juli 2006 - 06:27

JK:

Zag gister doc over Bende 18 in San Salvador. Was niet mis. Die 'kloten' (zoals de Belg ze vertaalde) van MS (rivaliserende bende) moest allemaal kapot (Hell's Angels inclusief)! En de bende perste ook met grootste gemak geld af van bussen (met name van de mensen erin dan, bussen blijven toch altijd een beetje stoicijns onder de bedreigingen). Enfin, goed dat je het overleefd dus, mijn jongen. En ook goed dat je naar antropologisch museum bent geweest. Denk dat mijn vorige kritische noot goed is aangekomen.Quetzalcoatl zal je weer in genade aannemen.
    Dag

• 28 Juli 2006 - 07:20

Wil:

Ben,
    oh, die kerk, die is dus helemaal volledig Jodelahoe(r)hoe(r).
    Twee vragen:
    1. die duistere sculptuur, maakte die geluid?
    2. waarom niet?

Een gedicht gevonden voor je hells angel:

Ik ben een Hells Angel
    Ik heb voor niemand genen bangel
    Ik rij hier over berg en dal
    En mijn asbak moe leeg,
    Das al.

• 28 Juli 2006 - 07:35

Freek:

Pas op voor die tilbo's, Ben

• 28 Juli 2006 - 11:12

SPUIS & CO & CO:

He Broeder Ben,

Wat een potentie daarin dat M-Amerika. Zie dat kerken het wel goed doen daaro, veel volk over de vloer enzo.
    In combi met 'Mootje' het NBG en onze quest for world domination zie ik daar wel ruimte voor een nieuw allesomvattend geloof, inclusief kerk. Dus, ga jij maar vooral door met het opdoen van inspiratie voor de inrichting van onze nieuwe werkplek. Als doelpositionering heb ik authentieke neo-mystiek in gedachte (natuurlijk in progressieve vorm, dahuhh!), neem dit mee in je zoektocht. Mijn zegen heb je.

1 van SPUIS

PS mocht je geschikt of geschift potentieel personeel tegen komen (bij voorkeur slim maar aspiratieloos) leg ze dan een Spuis contract voor.

• 28 Juli 2006 - 11:18

HET NIEUWE VOLKSE LIED:

de zomerhit van 2006.

jawel.

Daar aan de Costa zag ik je lopen
    En ik ben eerlijk je zag er lekker uit
    Ik zei: Moppie ga je met me dansen
    Ik ben de slagroom, ben jij het stukkie fruit

En we dansen en springen, zijn zo blij

Alle mensen stonden maar te dansen
    Maar er was niemand net zo mooi als jij
    De hele avond hebben we lopen sjansen
    En ik zei schat wil je wat drinken van mij?

En we dansen en springen, zijn zo blij

Toen de avond zijn einde naderde
    Zei ze schatje ik ben morgen vrij
    Het is tijd voor de laatste ronde
    Ze sprong de bar op en weet je wat ze zei?

• 29 Juli 2006 - 13:32

Kortrijkzaan:

Hey, benne kik nog nuchter, wèh Ben...

• 02 Augustus 2006 - 11:39

Saskia: