Zinderende, gelukzalige, extatische... - Reisverslag uit Boquete, Panama van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu Zinderende, gelukzalige, extatische... - Reisverslag uit Boquete, Panama van Ben Bogaerts - WaarBenJij.nu

Zinderende, gelukzalige, extatische...

Blijf op de hoogte en volg Ben

13 Mei 2006 | Panama, Boquete

Hallo los todos,

Vriendelijke en behulpzame locale bevolking is heel prettig als je er geen kont van begrijpt. Hoe zeg ik je in het spaans: "Ik kan die trap naar beneden naar de loopbrug over de rivier nergens vinden?" Dat was me namelijk uitgelegd door een Engels sprekende vrouw, maar in het vervolg van mijn tocht... nada. Maakt niet uit, dezelfde weg terug is toch anders vanaf de andere kant.

Goed... Die dag (woensdagmiddag)zat ik in het park en werd ik aangesproken door een een medewerkster van Pete{s mountain tours. Nu zat ik al een tijdje over mountain tours te denken, dus dat had men vast geroken. Ik dacht waarom ook niet en regelde voor de volgende dag een begeleide wandeling door het bos.

De nacht van woensdag op donderdag verliep behoorlijk heftig, qua natuurgeweld. Niet alleen een flink onweer, maar ook nog twee, weliswaar lichte, aardschokken. Had ik al wel op gerekend, maar niet dat het de eerste week al raak zou zijn. Niks aan de hand verder hoor, is hier heel normaal.

De volgende dag werd ik door Pete opgewacht bij zijn kantoor in het park (zijn auto en zijn mobiele telefoon is zijn kantoor). Pete is een Panamees die een tijd in Florida en Texas heeft gewoond en daar een gezellige Amerikaanse knauwende stem heeft ontwikkeld. Hij is ten tijde van Noriega het land uitgegaan en sinds de rust is teruggekeerd teruggekomen. Hij wist nog wel wat mooie dingen over Noriega te vertellen. Dat hij namelijk een crazy, coke addicted fuck was die zichzelf als generaal zes sterren in plaats van de maximale vijf toekende. Nadat Noriega de oorlog met de VS had verklaard, was het natuurlijk snel gedaan met meneertje de generalissimo en nu zit ie zn tijd uit in de petoet in Florida (vanwege zijn grote betrokkenheid bij drugssmokkel), maar hij schijnt binnenkort vrij te komen.

Na deze korte geschiedenisles kwam mijn gids eraan (de dame die me gisteren ook aansprak). Ze heet Berta en vindt dit zelf een mooie naam. Pete bracht ons naar een pad en we gingen 3,5 uur de bossen in op zoek naar vogels en watervallen. Erg mooie wandeling, de regen begon pas na drie kwartier en natuurlijk veel vogels gehoord en rupsen gezien. Mijn gids was erg leuk, maar wel een beetje lui (aldus zijzelf). Zij Engels oefenen, ik Spaans, regen, groen, modder, wat wil je nog meer.

Smiddags was de bui over en ben ik maar weer eens vanuit een andere kant het dorp uitgewandeld. Op de terugweg koffie gedronken (Volgens Pete staat de koffie uit Panama op de 1ste, 3de en 4de plaats als beste koffie ter wereld). Het is leuk om een shirt uit Ecuador te dragen, want dat doet mensen vragen of je uit Ecuador komt. Zo ook Lourdes die het terras opliep (Joris, Jorn, Robbert vH, als het meisjes mogen worden, houd deze naam in je achterhoofd). Lourdes had ook een tijd in de VS gewoond en had een vriendin in Amsterdam die Petra heet en iets met water en overheid doet. Kennen jullie haar ook?

Terug in het pension, na een verder wandeling door de buitenwijken van Boquete (veel huizen te koop, Boquete is erg populair onder gepensioeneerde Amerikanen, er is zelfs een hele enclave voor hen opgericht, buiten het dorp)bijna een aanvaring met de huis papegaai gehad. Deze zegt namelijk heel lief: "Hola, como estas?" en probeert je vervolgens in je neus te bijten als je dichterbij komt. Als de doek over zn kooi is en als ie voetstappen hoort, roept ie het trouwens ook.

Vandaag de taxi naar het Nationaal Park Vulcan Baru genomen. De top is 14 km omhoog lopen, dus ik wist al dat ik dat niet ging halen. Ik had besloten tot ongeveer een uur of 1 te lopen en vervolgens maar weer af te gaan dalen. De klim was behoorlijk pittig. Ik ben 6 km omhoog gelopen over een pad dat men Rio Seco noemt, omdat het op een droge rivier lijkt. Het pad bestaat volledig uit rotsen. Hoewel omhoog fysiek zwaar was, was de afdaling technisch lastiger. Een aantal keren moest ik mn evenwicht proberen terug te pakken van de zwaartekracht. Het was wel echt de moeite waard. Gezellig ook dat ik op de terugweeg een stukje gezelschap werd gehouden door een aantal schapen. Die op afspraak zich plotseling omdraaiden en weer terug naar hun wei liepen. Minder gezellig was de zwerm muggen om mijn hoofd. Ze staken echter niet.

Onderweg bijna geen mensen (en ook heel de dag zon!)tegengekomen. Tussen 9.30 en 15.00 heeft de man bij de entree geen kaartje meer verkocht. Onderweg alleen wat arbeiders (boeren en "wegwerkers")getroffen en op een gegegeven moment drie Panamaezen op een squad. Zag er ook niet prettig uit over de rotsblokken. Wel is het jammer dat ik niet zo van voetbal houd. Klopt het dat Costa Rica 9 juni tegen Duitsland moet spelen (aldus een wegwerker)?. Dat zal spannend worden!

Terug bij het beginpunt heb ik terug gelift naar Boquete. Achterop bij een pick-up truck en onderweg nog meer boeren ingeladen. Eentje begon weer gezellig te babbelen, maar ja... Ik vroeg maar een keer hoe ie heette, dan doe ik ten minste nog iets om het gesprek ook van mijn kant op gang te houden. Volgende week wordt alles vast beter!

Ik realiseer me dat ik hier weer een ellenlang verhaal neer geschreven heb. Ik doe dit ook omdat ik niet dubbel wil schrijven (qua geschreven dagboek en e-update). Voel je vooral niet bezwaard jezelf van de mailinglist af te gooien, als je dat wil (ik neem tenminste aan dat dat kan?!)

In ieder geval: ik heb het hier super naar mn zin en in gedachtuh, legguh jullie allemaal naast me!

Groeten!

PS: Lousewies, waar was je?! Ik stond zowat op het hoogste punt van Panama, zodat ik je zeker zou zien. Is er iets gebeurd dat ik moet weten?

• 13 Mei 2006 - 07:09

Mo:

Lousewies is veel te druk om die Pechtold als lijsttrekker te overwinnen. Ze komt vast binnenkort.

• 13 Mei 2006 - 07:24

Jorn:

ziet er goed uit daar.
    in mijn wkpoel gaat costa rica minstens de halve finale halen.
    ik ga er vanuit dat we een jongen krijgen (dat denk ik namelijk gezien te hebben) dus ik hoef niet aan meisjesnamen te denken.
    heb je daar nu ook te maken met van die vervelende moessons?

gr. Jorn

• 13 Mei 2006 - 08:39

Dieter:

Ben, heeft Berta mijn mobiel gezien?
    Jongen, op basis van jouw verhaal & foto's komt Lousewies zoiezo snel af. Blijf languit schrijven...

• 13 Mei 2006 - 10:27

Arthur:

Ben,
    Ik moet zeggen: Je bent gezegend met een schrijftalent waar ik U tegen zeg. Het is echt superleuk om je stukken te lezen en ik lig regelmatig in een deuk. Ga zo door!

• 13 Mei 2006 - 13:05

JK:

Ben!
    Wat een schone verhalen. Skitterend. Moet het wel haast goed naar de zin hebbn. Betekent vast en zeker ook dat ik niet op je hoef te rekenen zo direct bij ons fist. We zullen een satehtje op je eten. Ga zo door en succes met Spaandse les (omdat dat zo mooi rijmt!).

• 14 Mei 2006 - 11:55

Robbert L:

Ben, probeer niet te intiem te worden met Panama Pete. Ik heb me namelijk laten vertellen dat hij een verre achterneef is van Timothy Treadwell; hij beschouwt zichzelf als de beschermengel van de Panamesche fauna... Het is maar dat je het weet.

• 14 Mei 2006 - 21:03

Claire:

Ha Ben, leuke verhalen om te lezen hoor! ik krijg er weer vakantiekriebels van. Wanneer begin je met je Spaanse les, deze week toch? Dus de volgende mailtjes komen voortaan in het spaans neem ik aan?
    Weet je al dat de Panama-hoed niet uit Panama komt, maar uit Equador?
    Ze werden verscheept richting panama en daarom zetten ze "panama" op de kisten met hoeden. Vandaar panamahoeden.

Of je dit nu wil weten?
    Nou ja, in ieder geval een fijne voortzetting van je reis adios.....

• 15 Mei 2006 - 08:01

Mo:

Oh ja, nog een vraagje, als ik die foto's zie twijfel ik... Is het goed met een buggy te bewandelen? Anders moeten wij onze vakantieplannen iets aanscherpen...

• 15 Mei 2006 - 08:08

Freek:

laat voetbal toe in je hart. Na het WK kun je haar gewoon weer dumpen als een dronken sloerie in de Nasty, om haar over 2jaar weer eens op te zoeken (dan is er een EK, Ben). Tis heel leuk om je verhalen te lezen trouwens - vergeet niet dat een lege koffiemachine hier zo'n beetje alles is waar je thuis over kunt vertellen. Ik mis je!

• 15 Mei 2006 - 18:00

Remko:

Aardbevingen en vulkaantochten! Daar kan mijn weekendje Brussel niet tegen op. Geweldig Ben! Blijf reizen, blijf schrijven. En mocht je een tropische ziekte oplopen: niet meteen laten behandelen! Ranzige foto's kan ik goed gebruiken voor mijn cursussen. Apothekersassistentes zijn er dol op.